Veel voorkomende vragen

V: Hoeveel sigaretten of tabak mag een persoon legaal meenemen over de grens?

A: Als u Nederland in reist vanuit een andere lidstaat van de Europese Unie mag u 800 sigaretten, 400 cigarillo's (sigaren met een maximum gewicht van 3 gram per stuk), 200 sigaren en 1 kilo rooktabak invoeren zonder dat u accijns moet betalen. De douane gaat ervan uit dat deze goederen voor eigen gebruik zijn en dan hoeft u geen accijns te betalen. Reist u Nederland in van buiten de Europese Unie dan hoeft u geen accijns te betalen voor 200 sigaretten of 250 gram rooktabak of 100 cigarillo's of 50 sigaren of een evenredig assortiment van deze producten, bijvoorbeeld 100 sigaretten en 25 sigaren. Als u meer meeneemt, kan de douane onderzoeken of die goederen inderdaad voor eigen gebruik zijn. Als dat niet het geval is, moet u de extra verschuldigde accijns betalen.

V: Mag een Nederlandse winkelier tabak kopen in België of Duitsland en het hier weer verkopen?

A: Een Nederlandse winkelier mag alleen sigaretten en tabak verkopen waar een Nederlandse accijnszegel op zit. Dat is een papieren bandje op het pakje sigaretten of tabak waarop de verkoopprijs staat die de klant in de winkel betaalt. De zegel is het bewijs dat de verschuldigde accijns is afgedragen aan de Nederlandse schatkist.

V: We hebben toch één Europa, waarom niet één accijnstarief?

A: Er geldt binnen de Europese Unie wel een minimumtarief voor tabaksaccijns maar elk land bepaalt zelf of het daar nog iets bovenop zet of niet.

V: Aan wie kan ik het melden als er illegale tabak verkocht wordt?

A:De douane. U kunt mailen:douanemeldpuntaccijns@belastingdienst.nl. Ook kunt u een speciale app downloaden: App Meldpunt Accijns.

V: Hoe is de prijsopbouw van een pakje sigaretten en shag in Nederland?

A: Een pakje sigaretten (19 stuks) van het meest verkochte merk kost €6,20. Daarvan gaat €4,53 naar de schatkist (€3,45accijns en BTW €1,08). Resteert €1,67 voor handel en industrie. Een pakje halfzware shag (50 gram) kost in Nederland €8,50. Daarvan gaat €5,80 naar de staat (€4,33 accijns en BTW €1,47).Resteert €2,70 voor handel en industrie.

V: Wat is de invloed van de accijnzen op de prijzen van een pakje sigaretten in Nederland vergeleken bij Duitsland, België en Luxemburg?

A: De minimale accijnsdruk in Nederland is € 3,45 per pakje sigaretten.

V: Wat verdient de Nederlandse staat aan tabaksaccijns?

A: Grosso modo zo’n €2,4 miljard, met een dalende tendens sinds 2013, toen de accijns enorm werd verhoogd en veel consumenten voor hun aankopen uitweken naar Duitsland en België.