PERSBERICHT

16 november 2015

Beoogde accijnsverhoging op shag is boekhoudbedrog

De beoogde accijnsverhoging op shag is een vorm van boekhoudbedrog.

Dat schrijft voorzitter Jos Zuijdwijk van de brancheorganisatie van ondernemers met tabaks- en gemakszaken NSO in een open brief aan staatssecretaris Wiebes van Financiën.

Wiebes denkt met de accijnsverhoging 100 mln euro op te halen vanaf 2017. Maar dat is onzin. Eerdere kleinere verhogingen in de afgelopen jaren hebben nimmer het verwachte resultaat opgebracht. ‘Dus deze 100 mln euro is enkel ‘wishful thinking’ van Wiebes’, aldus Zuijdwijk. ‘Wij hebben het nu eigenlijk wel gehad met deze vormen van boekhoudbedrog’.

Uit berekeningen van de NSO blijkt dat een pakje shag, inclusief BTW, maar liefst 80 eurocent duurder zal worden door deze maatregel. De NSO voelt zich overvallen door deze accijnsverhoging en gaat de gevolgen met haar leden bespreken in Rotterdam, maandagavond 16 november.

Toelichting

In 2011, 2013 en 2015 werd de accijns op rooktabak verhoogd met dramatische gevolgen voor met name de tabakswinkeliers in de grensstreek met België en Duitsland. Consumenten kopen hun tabak massaal in de buurlanden. Met de nieuwe accijnsverhoging komt de lastenverzwaring uit op een slordige half miljard euro in enkele jaren tijd.

Dit kabinet toont hiermee geen enkel begrip voor de situatie van de vele honderden winkeliers in de grensstreek, aldus Zuijdwijk. ‘Het leek erop, dat wij net weer wat lucht zouden gaan krijgen door de naderende accijnsverhoging in België, maar door de actie van Wiebes is het verwachte kleinere prijsverschil direct weer verdwenen’, aldus Zuijdwijk in de open brief.

Zuijdwijk vraagt zich af of Wiebes de Kamer niet op het verkeerde been zet. De afgelopen drie accijnsverhogingen hebben elk een fors lagere opbrengst laten zien dan begroot. Die van 2013 – het beroemde voorjaarsakkoord – was wel heel schrijnend:

371 mln euro extra opbrengst begroot en het uiteindelijke resultaat 30 mln euro minder inkomsten. Oftewel, het “mooie” resultaat van 400 mln euro minder opbrengst.

‘Het vertrouwen van mijn winkeliers in een bestendig beleid van de overheid krijgt hier wel weer een forse knauw. Zij begrijpen absoluut niet, dat bij ieder gaatje dat in de overheidsbegroting valt, direct weer gedacht wordt aan een accijnsverhoging op tabak’, aldus Zuijdwijk.

 

OPEN BRIEF AAN STAATSSECRETARIS ERIC WIEBES

16 november 2015

Tabakswinkeliers begrijpen er helemaal niets meer van!

Geachte heer Wiebes, beste Eric,

In 2011, 2013 en 2015 werd de accijns op rooktabak verhoogd met dramatische gevolgen voor met name de tabakswinkeliers in de grensstreek met België en Duitsland. En nu bent u voornemens een extra verhoging op shag in te voeren, die volgens uw berekeningen 100 mln euro structureel vanaf 1 januari 2017 moet gaan opleveren.

Dit kabinet toont hiermee geen enkel begrip voor de situatie van mijn vele honderden winkeliers in de grensstreek. Het leek erop, dat wij net weer wat lucht zouden gaan krijgen door de naderende accijnsverhoging in België, maar door uw actie is het verwachte kleinere prijsverschil direct weer verdwenen!

Uit onze berekeningen blijkt dat een pakje shag, inclusief BTW, maar liefst 80 eurocent duurder zal worden door uw maatregel. Dat kunnen wij niet uitleggen aan onze klanten.

Geachte heer Wiebes, beste Eric,

U bericht aan de Tweede Kamer, dat deze accijnsverhoging 100 mln euro structureel gaat opleveren. Maar zet u daarmee de Kamer niet op het verkeerde been?

De afgelopen drie accijnsverhogingen hebben elk een fors lagere opbrengst laten zien dan begroot. Die van 2013 – het beroemde voorjaarsakkoord – was wel heel schrijnend:
371 mln euro extra opbrengst begroot en het uiteindelijke resultaat 30 mln euro minder inkomsten. Oftewel, het “mooie” resultaat van 400 mln euro minder opbrengst!

Een beroemde uitspraak luidt: “Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor toekomstige resultaten.”
Gezien de bevindingen van de afgelopen jaren – meer begroten maar minder ontvangen - is het langzamerhand ook bij de overheid toch wel duidelijk, dat accijnsverhogingen op tabak hier een uitzondering op de regel zijn?

Uw plan voor de verhoging van accijns op shag is dus een vorm van boekhoudbedrog.

Mijn winkeliers begrijpen het echt niet meer. Er wordt over één Europa gesproken, maar zij zien, dat er ook nog zaken zijn die per land afzonderlijk bepaald worden. Maar hier is enkel sprake van het spekken van de schatkist van België en Duitsland. En als dat nou een onbewust gevolg van een beslissing zou zijn, tsja, dat kan een keer gebeuren.
Maar nu voor de vierde keer in vijf jaar!

De staatssecretaris van Financiën heeft tijdens de behandeling van het Belastingplan 2014 met zoveel woorden gezegd pas een accijnsverhoging op tabak te overwegen als Nederland weer in de pas loopt met de buurlanden. De cijfers tonen aan, dat dit nog lang niet het geval is, maar toch komt u nu op deze uitspraak terug.

Het vertrouwen van mijn winkeliers in een bestendig beleid van de overheid krijgt hier wel weer een forse knauw. Zij begrijpen absoluut niet, dat bij ieder gaatje dat in de overheidsbegroting valt, direct weer gedacht wordt aan een accijnsverhoging op tabak.
En al helemaal niet als het begrote geld alleen maar in buurlanden terecht gaat komen.
De grensstreek is allang geen strook meer van 10 of 15 kilometer. Ik zelf woon in Den Haag en ken hier mensen, die geregeld naar België gaan. Een leuk dagje uit, volledig betaald uit de opbrengst van tabak en alcohol!

Geachte heer Wiebes, beste Eric,

Mijn winkeliers begrijpen er helemaal niets meer van!

Ik spreek de hoop en verwachting uit, dat het gezond verstand bij u en de Kamerleden zal zegevieren en dat de accijnsverhoging op shag niet doorgaat.

Met vriendelijke groet,

Jos Zuijdwijk, voorzitter NSO

Brancheorganisatie voor ondernemers in de tabaksdetailhandel