'Vind je het gek dat de economie in Nederland kapot gaat?'

Consumenten gaan zelfs vanuit Amsterdam hun rookwaren in Duitsland kopen

Den Haag, 28 augustus

Nederlandse consumenten komen van heinde en ver, zoals Amsterdam, om hun rookwaren en andere boodschappen te kopen in Duitsland. Dat blijkt uit de derde reportage (uit een reeks van vier) van de filmploeg van de website www.accijnslek.nl over de negatieve gevolgen van de hoge accijnzen in Nederland. Eerder vertoonde www.accijnslek.nl reportages over Nederlanders die hun rookwaren kopen in Kranenburg (Duitsland) en aan de Belgische kant van de gemeente Baarle-Nassau.

In de Duitse plaats Kleef, net over de grens bij Nijmegen, is het een komen en gaan van Nederlanders die hun boodschappentassen vullen met sigaretten, bier en drank en ook de tank van hun auto vullen. De reportage maakt melding van gezinnen uit Amsterdam en uit Nederlandse regio's die 40 kilometer van Kleef liggen. De Nederlanders wijzen er massaal op dat zij in Duitsland voor dezelfde kwaliteit rookwaren veel minder betalen dan in eigen land. Veel Nederlanders nemen ook op grote schaal rookwaren mee voor hun kinderen en buren. 'Vind je het gek dat de economie in Nederland kapot gaat?', aldus een Nederlandse consument in de reportage.

Een Duitse pomphouder zegt dat 70% van zijn klanten Nederlands is en dat zij na het tanken natuurlijk ook sigaretten inslaan. Daartegenover zegt een Nederlandse verkoopster in Nijmegen dat zij veel minder sigaretten verkoopt omdat Nederlanders de prijzen voor tabakswaren te hoog vinden en doorrijden naar Duitsland.

Zie voor meer informatie over de negatieve gevolgen van de hoge accijnzen in Nederland ook www.accijnslek.nl