Minister Dijsselbloem blijft kampen met fors tegenvallende accijnsopbrengsten op rookwaren

Den Haag, 16 december 2014

De cijfers van de verkopen in januari 2014 tot en met november 2014 van www.accijnslek.nl laten zien dat  maar liefst €26,4 miljoen minder aan accijnzen op rookwaren is binnen gehaald voor de Nederlandse schatkist ten opzichte van vorig jaar. Ook is het verkoopvolume in Nederland met -3,2% gedaald. Van herstel is dus absoluut geen sprake.

De maand november zorgde er ook niet voor dat het verlies ten opzichte van vorig jaar gecompenseerd werd. Zo bleek afgelopen maand ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar en met een werkdag minder dat er €8,7 miljoen minder aan accijnsopbrengsten op rookwaren is binnen gehaald. Daarnaast is vergeleken met november 2013 het aantal in Nederland verkochten sigaretten en shag gedaald met -4,8%.

Met de Accijnsmonitor op www.accijnslek.nl brengen de Nederlandse detailhandel , verenigd in de NSO, en de groothandels die samenwerken in TZN, gezamenlijk duidelijk in beeld welke accijnsopbrengsten zijn gerealiseerd vergeleken met diezelfde periode over de jaren 2012 en 2013.

Recentelijk onderzoek van het Trimbos Instituut toont overigens aan dat het percentage (dagelijkse) rokers in 2013 ten opzichte van 2012 stabiel is gebleven. NSO en TZN concluderen dan ook dat rokers massaal uitwijken naar goedkopere rookwaren en anderzijds hun inkopen blijven doen in de buurlanden België en Duitsland.

Per 1 januari 2015 wordt er door het ministerie van Financiën wederom een accijnsverhoging doorgevoerd. NSO en TZN voorspellen dat deze verhoging wederom leidt tot tegenvallende inkomsten voor de Nederlandse schatkist en negatieve gevolgen voor de Nederlandse winkeliers als gevolg van de weglekeffecten naar de buurlanden.

Maandelijkse accijnsopbrengsten November 2014

Verschil monitor November 2014