Maand augustus grootste daling tabaksverkopen sinds accijnsverhoging op 1 januari 2013

Geplande accijnsinkomsten in Miljoenennota gebaseerd op drijfzand

De Nederlandse verkopen van sigaretten en shag lagen in augustus ruim 8% lager dan in dezelfde maand in 2013. Sinds de invoering van de accijnsverhoging op 1 januari 2013 zijn de verkopen per maand structureel gedaald, met de grootste daling ten opzichte van 2012 in de afgelopen maand. De belangrijkste oorzaak van de dalende binnenlandse verkopen blijven de grensverkopen in België en Duitsland, waar de prijzen voor tabaksproducten beduidend lager liggen. Ten opzichte van augustus vorig jaar is er afgelopen maand ruim €16,7 mln. minder aan accijnsinkomsten voor onze Nederlandse schatkist binnen gebracht.

Uit onderzoek van TNS NIPO[1] en KPMG[2] blijkt dat 1 op de 5 pakjes sigaretten en shag niet in Nederland worden gekocht. Dit vertaalt zich in accijnsopbrengsten die zelfs nog lager liggen dan in 2013, het jaar waarin de voorspelde meeropbrengst uiteindelijk resulteerde in een tegenvaller van een kleine € 400 mln.

Augustus dit jaar had een werkdag minder en het was relatief gezien een natte en koude maand, maar van herstel van de opbrengsten, die volgens het ministerie van Financiën bij grote accijnsverhogingen na verloop van tijd optreedt, is absoluut géén sprake. De detailhandel ziet nog steeds geen omzet uit onze buurlanden terugkomen en de consument blijft ook nog steeds voor de goedkopere varianten van rookwaren kiezen.

De verkoopvolumes van sigaretten en shag zijn de afgelopen maand ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar met ruim 8% gedaald en vergeleken met 2012, het jaar voorafgaand aan de forse accijnsverhoging, zelfs met 25%. Zoals tot nu toe uit onderzoek blijkt, zonder dat het aantal rokers daalt.

Desondanks gaat de geplande accijnsverhoging voor shag en sigaretten door in 2015.  De rokers zullen goedkopere alternatieven blijven zoeken, hun rookwaren bij onze buurlanden blijven aanschaffen en dus onbedoeld een bijdrage leveren aan de schatkisten van België en Duitsland. Het verder verhogen van de belastingen gaat dus alleen maar weer leiden tot nog minder accijnsopbrengsten in 2015, door weer structureel lagere verkopen in Nederland. De geplande accijnsverhoging voor 2015 vinden NSO (Nederlandse tabaksdetailhandel) en TZN (groothandels) dan ook onbegrijpelijk en zij verwachten dat dit desastreuze gevolgen gaat hebben voor onze hardwerkende Nederlandse tabakswinkelier.

Accijnsopbrengsten

jan - mrt

april - juni

juli

aug

Totaal (jan-aug)

2012

€ 601 mln.

€ 644 mln.

€ 219 mln.

€ 224 mln.

€ 1.688 mln.

   2013 *

€ 566 mln.

€ 631 mln.

€ 238 mln.

€ 205 mln.

€ 1.640 mln.

2014

€ 558 mln.

€ 640 mln.

€ 231 mln.

€ 188 mln.

€ 1.617 mln.

* Met de accijnsverhoging van 35ct op een pakje sigaretten en 60ct op een pakje shag werd in 2013 een meeropbrengst beoogd van € 371 mln.  ten opzichte van 2012

Actueel:

Op Prinsjesdag ontvangt de Tweede Kamer de Miljoenennota. Hierin staat de uitgestelde accijnsverhoging uit 2014 van 9ct. op een pakje sigaretten en shag gewoon ingeboekt voor 2015. Het is nu al evident dat de geplande accijnsinkomsten bij lange na niet worden gerealiseerd. Het ingeboekte bedrag is gebaseerd op drijfzand. De binnenlandse verkopen en accijnsopbrengsten blijven dalen terwijl de consumptie stand houdt. De rokers blijven massaal hun rokertjes in het buitenland kopen. Toch gaan de accijnzen op tabak omhoog. Janwillem Burgering van de tabaksdetailhandelorganisatie NSO: “Staatssecretaris Wiebes heeft zelf in een recent Kamerdebat gezegd dat het gebruikelijke herstel van de accijnsopbrengsten bij grote accijnsverhogingen vooralsnog niet is waar te nemen voor de schatkist. Bovendien laten de cijfers uit onze Accijnsmonitor op www.accijnslek.nl zien dat de binnenlandse verkopen nog steeds dalen en het grensverkeer alleen maar toeneemt. Toch laat het kabinet de geplande accijnsverhoging voor 2015 in stand. Dit is onbegrijpelijk, weer een aanslag op de portemonnee van de ondernemer”