Omzet Nederlandse tabakswinkeliers in grensstreek meer dan gehalveerd

Illegale handel en namaak nemen fors toe

Den Haag, 12 augustus 2013

De omzet van veel Nederlandse tabakswinkeliers in de grensstreken is na de laatste accijnsverhoging meer dan gehalveerd.

Dat blijkt uit de tweede reportage (uit een reeks van vier) op de website www.accijnslek.nl. Na eerder in Duitsland te hebben gefilmd, ging de cameraploeg dit keer naar het gebied rond Baarle Nassau en Baarle Hertog.

De sterke omzetdaling is veroorzaakt doordat Nederlanders massaal net over de grens in België hun tabakswaren gaan kopen en daar ook de tank van hun auto volgooien en tevens bier inslaan. Door de hoge accijnzen in Nederland zijn tabakswaren in België veel goedkoper. Andere oorzaken zijn een forse toename van namaaksigaretten en illegale handel in rookwaren.

Een Nederlandse ondernemer maakt zelfs melding van bestellingen die klanten kunnen doen via formulieren die circuleren in wachtruimtes bij Nederlandse overheidsinstellingen in de grensstreek met België. Je kunt daar je favoriete merk opgeven en dan gaat er een persoon de grens over om massaal rookwaren in te slaan.

Belgische ondernemers hangen juist de vlag uit. Zij zijn uiteraard zeer blij met de massale komst van Nederlandse klanten. 'Nederlanders betalen bij ons de crisis mee', zegt een Belgische winkelier in het filmpje.

Zie ook www.accijnslek.nl voor meer informatie over de negatieve effecten van de accijnsverhogingen in Nederland.