KPMG-onderzoek: jaarlijks loopt de Nederlandse overheid €290 miljoen euro aan belastinggeld mis als gevolg van sigarettensmokkel

2 juli 2014

Uit een recent gepubliceerd onderzoek van KPMG blijkt dat 10,3% van alle gerookte sigaretten in Nederland illegaal was, ofwel één op de tien gerookte sigaretten. Dit komt neer op 1,31 miljard illegale sigaretten.  Hiervan waren 60,3 miljoen ‘illicit whites’, ofwel sigaretten die doorgaans legaal in een land/markt worden geproduceerd om hoofdzakelijk te worden gesmokkeld en zonder afgifte van belasting worden verkocht. Het aantal gerookte ‘illicit whites’  neemt steeds meer toe.

Volgens het KPMG onderzoek loopt onze Nederlandse overheid jaarlijks circa € 290 miljoen euro belastinggeld mis als gevolg van sigarettensmokkel. De Europese overheden gezamenlijk hebben het afgelopen jaar €10,9 miljard euro aan inkomsten misgelopen door de illegale handel.

De illegale sigarettenhandel is in ons land een groot probleem. De tabaksindustrie en de grotere tabaksproducenten bestrijden samen met de Douane en FIOD de smokkel en illegale handel in tabaksproducten middel een Memorandum of Understanding, die hen toelaten op structurele wijze informatie uit te wisselen.

De tabaksindustrie roept de Nederlandse overheid op om naast het initiëren van nieuwe wet- en regelgeving, ook met de accijnsverhogingen rekening te houden voor de mogelijk onbedoelde effecten hiervan op de omvang van de illegale handel.

Bronnen:
- KPMG SUN Report 2013 Netherlands
- KPMG SUN Report 2013, over de consumptie van illegale sigaretten in de EU in 2013 -
http://www.kpmg.com/uk/projectsun2014